Coax kabel voor in je huis

Ben je iemand die wel eens het leuk vind om televisie te kijken en daarbij een goede kwaliteit beeld te hebben. Dan heb je ongetwijfeld een zogenoemde coax kabel in je huis liggen die er voor zorgt dat je TV zenders ontvangt op bijvoorbeeld je tv in de huiskamer. Stel je maar eens voor dat je in een appartementje 3 hoog. Dan zit je naast je werk en hobby’s ook af en toe thuis. Daarbij wil je dat bijvoorbeeld even het nieuws kijken. Dat vind je belangrijk om te volgen, maar dan moet je natuurlijk wel verbinding te kunnen maken. Daarvoor zijn er natuurlijk verschillende soorten methodes om dat te doen. Je kan tegenwoordig via het internet alles kijken, denk maar aan platforms als YouTube of NLziet. Maar je kan ook ervoor kiezen om alle televisiezenders te ontvangen die je graag wilt hebben. Van de bekende NPO 1, 2, 3 tot alle commerciële zenders. 

Waaruit is zo’n kabel gebouwd?

Om televisie te kijken is het handig om een coax kabel in huis te hebben. Dat werkt allemaal goed en aardig, maar hoe is zo’n kabel uit opgebouwd. Deze kabels zijn uit vier lagen opgebouwd. Als je het van binnen naar buiten kijkt is de eerste laag de binnengeleider. De binnengeleider is er voor om gemakkelijk een signaal er doorheen te sturen. Het materiaal is van geslagen koper gemaakt, maar kan ook extra zilver in zitten, wat een betere geleiding door te sturen. Dit is overigens de belangrijkste laag om je tv de juiste signaal te geven om een beeld op je tv te krijgen. De tweede laag heet isolatiemateriaal of wordt ook wel eens de diëlektricum genoemd. De naam zegt het al, je zorgt ervoor dat de signaal oftewel stroom niet in aanraking komt met iets anders. Want je wilt niet geëlektrocuteerd worden door de kabel en dood gaan.

Wat zijn de buitenste 2 lagen dan?

Naast de binnengeleider en de isolatiemateriaal heeft de coax kabel nog 2 andere lagen. De derde laag heet de Buitengeleider. Deze Buitengeleider heeft als grondstof vaak koper. Deze laag zit om de isolatiemateriaal gevlochten. Dit heeft natuurlijk als functie om de stroom of andere aanrakingen te weren en om natuurlijk de eerste laag te beschermen. Daarbij is het zo dat je de binnenste kabel zo goed mogelijk kan bereiken. De laatste laag, is laag 4 en die heet de Mantel. Het is een overkappende laag die geheel om de andere 3 lagen zit. Deze laag van kunststof moet namelijk ervoor zorgen dat je coax kabel beter bestand is tegen invloeden zoals het weer. Dus wanneer het op een middag hard regent, moet de mantel de rest van de kabel beschermen.