Wees alert en attent met een gebruikte vorkheftruck

Een vorkheftruck wordt gebruikt om materialen gemakkelijk over een korte afstand te kunnen tillen en vervoeren. Ze worden vaak gebruikt in magazijnen en op bouwplaatsen. Je kunt gemakkelijk een gebruikte heftruck huren om je spullen gemakkelijk te kunnen verplaatsen. Er zijn bepaalde dingen waarmee je rekening moet houden bij een gebruikte heftruck namelijk:

Wees alert en attent

Wees alert en attent op de omgeving waarin je de heftruck gebruikt. Het is beter om het niet te gebruiken op plaatsen die glad of onstabiel zijn. Vermijd altijd hobbels of gaten. Als je door een hobbel of gat rijdt, kun je gemakkelijk de controle verliezen. Bewaar een veilige afstand tot mensen en andere vrachtwagens. Stop alleen als je voldoende ruimte hebt om veilig te pauzeren. Voordat je een vorkheftruck gebruikt, moet je controleren of jouw handen en schoenen volledig droog zijn en in een comfortabele positie zitten met alle bedieningselementen gemakkelijk toegankelijk. Sta niet toe dat andere mensen met jouw vorkheftruck rijden, tenzij er een tweede stoel in de vorkheftruck is gemonteerd. Gebruik de vorkheftruck niet om mensen op te tillen, aangezien vorkheftrucks alleen zijn ontworpen om lasten vast te houden. Zorg er bij het plaatsen van ladingen op het dok voor dat je de ladingen zelf kan zien.

Vorkheftruck controleren voor gebruik

Gebruik nooit apparatuur die moet worden gerepareerd. Vorkheftrucks moeten voor elk gebruik grondig worden geïnspecteerd. Zorg ervoor dat de remmen, claxon, verlichting, stuur enz. goed werken. Controleer de bandenspanning en zorg ervoor dat er geen lekke banden zijn. Draag voordat je de heftruck start je veiligheidsgordel ter bescherming voor het geval het voertuig omvalt. Ken en overschrijd nooit de limiet die door het bedrijf is geïnformeerd om schade te voorkomen. Zorg ervoor dat de lading niet meer is dan de toegestane limiet, aangezien dit de vorkheftruck uit balans kan brengen en zelfs jouw veiligheid in gevaar kan brengen.

Correct rijden

Let altijd op de omringende apparatuur. Bewaar een veilige afstand zodat je ruimte hebt om veilig te stoppen. Rijd de vorkheftruck met de juiste snelheid. Het is belangrijk om niet te stoppen, te draaien, plotseling van richting te veranderen of snel te bewegen bij het maken van scherpe bochten, aangezien deze acties ertoe kunnen leiden dat hij kantelt. Laat een werkende heftruck nooit onbeheerd achter. Het achterlaten van sleutels in een onbeheerde vorkheftruck (of dus achterlaten bij het contact van dit voertuig) is in feite tegen de wet en heeft ernstige gevolgen voor het veiligheidsrisico, zelfs zonder dat er daadwerkelijk een ongeval plaatsvindt. Schakel de vorkheftruck elke keer dat hij wordt bijgetankt uit.